w

Maxida Märak (SE)

Maxida Märak entret det offentlige rom med dunder og brak. Der er få som kan ha unngått hennes frekvente nærvær på spillelister og livescener, så vel som på TV og i media i Sverige. Hun produserer hiphop på en unik og nyskapende måte der Sápmi alltid er normen. Hun blander hard rap, fengende refreng og tunge elektroniske beats med sin magiske joik. Noe som ytterst få i verden har eksperimentert med før.

6. juli / 22.30 / Træna fyr
20.03.201811:45 Kristine Karlsen

Tekstene er rett fram og ærlige, og ofte politiske. Hun skildrer sin egen historie fra sin side av samfunnet, og håper å gjennom det kunne vekke tanker og forståelse for seg og sitt folk. Maxida lager musikk som ingen tidligere har vært i nærheten av.

Det er ikke mer enn et par år siden Maxida Märak bestemte seg for å begynne å produsere sine egne låter, mens hun da var en etablert artist i joikverden. Med eget og nyinnkjøpt innspillingsutstyr og som fullkommen nybegynner, satt hun mange timer foran tutorials på youtube. Hun lærte raskt og startet med en gang å produsere egne låter akkurat slik hun ville de skulle høres ut.

Gjennom karrieren har Maxida Märak hatt en hel del ærefulle oppdrag. I 2015 var hun programleder i Sveriges Radios flaggskip «Sommar i P1» og hun har opptrådt i Globen to ganger, under Idrettsgallaen og «Hela Sverige Skramlar». Høsten 2015 sendte SVT i beste sendetid dokumentarserien «Sapmi Sisters», en firedels dokumentar om Maxida og søsteren hennes Mimie. I høst var også Maxida gjest i premieren på tredje sesong av SVTs kritikerroste «Jills Veranda».