w

Joddski

På by:Larm i 2009 sto Jørg-1 fra Tungtvann opp fra de døde under navnet Joddski, akkompagnert av fullt band, og med inspirasjon fra både reggae, rock og andre sjangre etablerte han seg på nytt som soloartist. Hans første offisielle soloalbum, «Krig & kjærlighet kom i 2010 etterfulgt av «Bensin på bålet» i 2011. I 2012 ga Joddski ut sitt foreløpig siste album «Aggrokultur» under navnet Hålogalandslaget, et samarbeid mellom han og Harstad-rapper RSP.

8. juli / 00.30 / Træna fyr
17.04.201815:38 Kristine Karlsen

Joddski, artisten tidligere kjent som Jørg-1, er en av norsk hiphops virkelige veteraner. Som 50 prosent av hiphopduoen Tungtvann slo han igjennom ved årtusenskiftet, og etablerte nesten egenhendig norskspråklig rap som en sjanger å ta seriøst. Før Tungtvann slo igjennom med festlåta «Ubudne Gjesta», og det påfølgende albumet «Nord og ned», var ikke rap på norsk noe man tok fikk respekt av å beherske. 4 album, 1 dvd, et par EP’er, noen mixtapes og godt over 500 konserter (fra Roskilde til Svalbard) senere la Tungtvann opp i 2007. Da hadde de rukket å vinne språkpriser, være husband på NRK-suksessen Åpen Post, havne i norskpensum på gymnaset og etablere seg som en av norsk hiphops virkelige tungvektere. Avskjedsturneen foregikk for utsolgte hus over hele landet og samleplata 96% solgte mer enn anstendig for et kompromissløst rapband fra nord.

I 2014 gjenforentes Tungtvann for et knippe konserter, deriblant et utsolgt Rockefeller. Året etter kom Joddski tilbake med et brak. Han ga ut «Bygdedyret» oktober 2015 og videoene til «Bjørn Sundquist» og «Den Vanskelige Tida» fra nevnte album gikk sin seiersgang i sosiale medier og Joddski var tilbake for fullt. I 2016 slapp han albumene «Han Far» og «NRS», sistvnevnte et samarbeid med Norges hiphop-gudfar Tommy Tee. 

Med sin første bok, «Full sirkel» (Cappelen Damm), tok Joddski steget inn i den litterære verden i fjor. Han turnerte diverse litteraturfestivaler. I vinter la han boka bak seg og startet et nytt kapittel ved å headline Blåfrostfestivalen med sitt nye prosjekt «Glasshuset». Første singel, «Gata» er allerede ute og oppfølgeren «Dumsnill» kommer i juni før han slipper enda en låt og album i høst. Albumet slippes visstnok som en tredelt installasjon hvor første del, «Glasshuset: Morgengry» blir med ut på turné i sommer.