w

Moddi og Trondheimsolistene

Pål Moddi Knutsen har stått der før. I 2010 trollbandt den unge singer/songwriteren Trænafestivalens publikum med sanger om havet, kysten og livet som øyboer. Når han nå kommer tilbake til Sanna, er budskapet og sangene noe helt annet.

7. juli / 15.15 / Kirkhelleren
28.02.201820:17 Kristine Karlsen

På sitt siste album «Unsongs» har Moddi oversatt og gjendiktet forbudte og sensurerte røster fra hele verden. Der Moddi tidligere var mest kjent for å synge om fjærestein og fisk, har Unsongs-prosjektet bragt senjaværingen til Vietnam, Libanon, Chile og USA på utkikk etter politisk musikk. Og ikke minst: farlig musikk.

Prosjektet har ikke vært uten kontroverser. Moddi møtte selv stengte dører da han ville fremføre Pussy Riots «Punk Prayer» i en kirke i Varanger. Noen måneder senere ble han tvunget til å droppe samme sang fra konsertene sine, etter at russiske diplomater truet med fengselsstraff for de russiske musikerne som var involvert i prosjektet. Selv på liberale BBC ble prosjektet for sterk kost, der Moddi ble advart om å snakke for detaljert om tekstenes innhold i forkant av en TV-sending.

Likevel har albumet blitt godt mottatt av journalister verden over. «Et kjærkomment bevis på musikkens kraft til å utfordre makthaverne» skrev The Guardian, mens både Aftenposten, Dagbladet og Gaffa rullet til terningkast fem.

Når Moddi returnerer til Kirkhelleren for andre gang, er det i samspill med et av kontinentets fremste strykerensembler, Trondheimsolistene. Sammen gjenskaper de magien fra albumet, og tilfører nytt liv til sanger som egentlig skulle vært glemt.