w

Historie

Det sies det at gud – eller gudene - toet sine hender over Helgelandkysten. Det er derfor den er så vakker. Kanskje det er grunnen til at den siste istiden ikke rakk helt ut til Træna? Og det igjen er grunnen til at det finnes nesten ti tusen år gamle bosetninger her ute? De første bosetningene i Norge. Træna var både vakker og uoppnåelig – grunner nok til å padle noen ekstra sjømil ut i havgapet tenkte de første Nordmennene.

Opplevelser i Verdensklasse.
06.12.201713:53 Liss Marie Jakobsen

Trænas skjærgård består av over tusen øyer som er omsluttet av hav med mengder av fisk, sjødyr - og rødåete – og voktet på av hvaler, seler og delfiner og en mengde fugl. Træna er en av Norges minste kommuner og befolket av ca 500 innbyggere som kaller seg havfolket, pluss en mengde sauer, et par esler og flere katter enn på en gresk øy.

Det har vært festival på Træna fra 1978 - 1998. Men den gang i et lite format og internt for øyas befolkning + noen forvilla turister. Dagens festival ble første gang arrangert 2003. Havfolket så potensialet i øyene og i Kirkeheller-grotten. Festivalen her utviklet seg til å bli en av de fremste i Nord-Europa både når det gjelder musikk, men også når det gjelder naturopplevelse. I fantastiske omgivelser og sterk kunstnerisk integritet, har festivalen befestet sin posisjon som et av Nord - Norges vakreste kulturarrangemen.

Ryktet om den spesielle festivalstemningen har nådd ut til musikkeliten. Blant artistene som har opptrådt er den franske artisten Manu Chao, svenske Timbuktu, irske Damien Rice og britiske The Correspondents. Det norske a-laget, ledet av Sivert Høyem, Susanne Sundfør, Ingrid Olava, Ida Maria, Lars Vaular, Dum Dum Boys, Valkyrien Allstars, Kings of Convenience og mange flere tropper også regelmessig opp. En så liten øy har begrenset kapasitet, så det selges kun 2800 festivalpass. Trænafestivalen blir dermed en eksklusiv opplevelse.